UTI Grup a semnat la sfârşitul lunii martie 2013 contractul pentru implementarea sistemul informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sănătate (DES), beneficiar fiind Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate. Proiectul a fost co-finanţat prin fonduri europene şi a fost atribuit prin procedură de achiziţie public. Acest sistem, a fost creat cu rolul de a agrega şi de a integra informatiile medicale relevante ale asiguratilor, provenind din surse multiple, asigurând astfel o colecţie de date disponibile in timp real si securizat, care au rolul de eficientiza decizia actului medical si de a imbunatati calitatea serviciilor medicale.
Proiectul implementat de către UTI Grup, a fost câştigătorul procedurii de achiziţii publice nr. SEAP 131521/11.11.2011, cu termen de finalizare, ianuarie 2014. In luna aprilie 2014, acesta, raporteaza finalizarea celui mai mare proiect informatic din domeniul sănătăţii implementat în România.
Scopul Dosarului Electronic de Sănătate este de a îmbunătăţi calitatea actului medical, prin integrarea datelor medicale ale pacienţilor într-un sistem unitar, cuprinzand informaţiile şi datele medicale introduse de furnizorii de servicii medicale. DES este un proiect util, fiind primul proiect din România pentru un astfel de sistem şi printre puţinele implementante la nivel european. Complexitatea proiectului este tehnologică, prin furnizarea de servicii on-line pentru asiguraţi si prestatorii de servicii medicale cu un grad ridicat securitate, disponibilitate si confidentialitate a datelor, in vederea implementarii de solutii e-sanatate.
In acest sens, fiecare pacient va avea propriul dosar care va conţine, într-o prima fază, toate datele medicale deja existente în sistemele informatice ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, medicii având acces la dosar doar după acordul pacientului. Pentru furnizorii de servicii medicale, datele în cadrul DES vor contribui substanţial la stabilirea rapidă şi coerentă a diagnosticului precum şi a deciziei medicale, asigurând astfel un instrument esenţial pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate.
Cu ajutorul acestui program, beneficiarii acestui sistem, pacienţii şi medici, vor interacţiona prin intermediul unei aplicaţii web, a cărei interfaţă permite o utilizare facilă. Pacienţii vor putea consulta Dosarul Electronic de Sănătate prin intermediul unui portal web, în timp ce medicii pot gestiona informaţiile cuprinse în dosar prin intermediul portalului web dedicat lor sau prin intermediul softurilor medicale de care dispun, doar după ce pacientul a fost de acord cu acest lucru.
Programul prezintă un înalt grad de siguranţă a datelor, garantată de mecanismele de securitate informatică implementate, precum autentificarea sigură bazată pe certificate digitale şi matrice de securitate, criptarea comunicaţiei între utilizator şi platforma informatică centrală a DES, controlul şi auditarea permanentă a accesului, stocarea în siguranţă a datelor.
Dosarul Electronic de Sănătate este un pas important în armonizarea legislatiei europene în domeniul sănătăţii, dar este şi primul proiect din România de o asemenea complexitate fiind o parte vitală a strategiei de informatizare a serviciilor asigurate de către CNAS.