Joi, 16 octombrie, a avut loc REUNIUNEA ANUALĂ A SPECIALIȘTILOR ȘI EXPERȚILOR ÎN ACHIZIȚII PUBLICE ediția 2014, la Centrul de conferințe Howard Johnson Grand Plaza București, eveniment de business organizat de Revista de Achiziții Publice, cu genericul “Noile reguli și regimul simplificat al sistemului de achiziții publice; transparență și anticorupție” și care a reunit la o “masă rotundă” peste 100 de participanți interesați de actualitatea problematicii achizițiilor publice.
Evenimentul și-a propus să creeze un spațiu de interacțiune între cei care-și desfășoară activitatea în domeniul achizițiilor și în același timp, să contribuie la îmbunătățirea politicilor în domeniu, a informării publicului cu privire la dezideratele legiuitorului. Toate aceste puncte au fost duse la îndeplinire cu succes de către organizatori. Participanții au fost multumiți de calitatea discursurilor invitaților în cadrul evenimentului precum și de relevanța informațiilor oferite de către aceștia. Au avut loc discursurile de deschidere și trei sesiuni plenare de întrebări și răspunsuri.
Evenimentul a fost unul consistent în ceea ce privește participarea celor interesați şi în mod special a calităţii speaker-ilor, relevanți în domeniu.
Printre invitați s-au numărat: Marius GOGESCU – Vicepreședinte ANRMAP, Ioana LAZĂR – Director ANI, Bogdan Lehel LORAND – Președinte CNSC, Dragoș NEDELEA, expert/specialist în achiziții publice Deloitte, Florentina DRĂGAN – specialist CNSC, Gheorghe CAZAN – consultant, avocat Florin IRIMIA – expert achiziții publice. Cele mai importante discuții s-au legat atât de conștentizarea necesității transpunerii Noilor directive europene, cât și de motivele pentru care această strategie este atât de necesară modernizării sistemului achizițiilor publice din România.
În deschidere, moderatorul evenimentului, avocatul Călin ALEXE, a exemplificat din experiența sa juridică necesitatea unor astfel de acțiuni, de a aduce la aceeași masă, reprezentanții autorităților contractante alături de operatorii economici implicați în procedurile de achiziții. Printre subiectele dezbătute s-au numărat: nereguli posible și riscurile în derularea procedurilor de atribuire, noile reguli pentru sectoarele speciale și de asemenea, soluționarea litigiilor în materia achizițiilor publice, au captat atenția prin spețe relevante dar și răspunsuri aplicate la întrebările participanților.
Nu în ultimul rând, în cadrul reuniunii, s-a adus în discuție problematicile transparenței și anticorupției, aspecte de actualitate, relevante pentru actvitatea instituțiilor publice. Mai mult, dialogul activ între experți și ceilalți participanți s-a concentrat pe zona garantării corectitudinii procedurilor, conflictului de interese, favoritismului și corupției. Spre finalul evenimentului, participanții au sumarizat o serie de tehnici și metode de îmbunătățire a măsurilor de protecție existente.
Calitatea evenimentului, prin participanții săi, este un semnal important pentru mediul de afaceri dar și pentru autoritățile publice care încearcă să îşi crească gradul de profesionalism prin participarea la astfel de evenimente.
Revista de Achiziții Publice