Cum apreciaţi rolul European Single Procurement Document – ESPD în realizarea reformei achiziţiilor publice ce va intra în vigoare la data de 18 aprilie 2016?
Cred că European Single Procurement Document (ESPD) va reduce considerabil povara administrativă, mai ales în societăţile comerciale mici şi mijlocii, care îşi doresc să aibă o şansă corectă în a câştiga un contract public. Va fi mai uşor pentru companii să participe la procedurile de achiziţie publică şi se va asigura, de asemenea, o mai bună calitate şi valoare pentru banii administraţiilor publice.
European Single Procurement Document – ESPD ar putea fi considerat ca făcând parte din faza de calificare a operatorilor în procedura de achiziţii publice. Credeţi ca acest document va duce la creşterea transparenţei şi diminuarea corupţiei în sistemul achiziţiilor publice?
Desigur. Datorită ESPD verificarea condiţiilor de calificare se va face într-un mod mai transparent, prin comparaţie. Acesta ar trebui să determine creşterea concurenţei şi să faciliteze participarea IMM-urilor în domeniul achiziţiilor publice. Creşterea concurenţei ar trebui să ducă şi la câştiguri mai mari. În fine, să nu uităm că sistemul de informaţii al pieţei interne – IMI a fost extins în aşa fel încât să acopere şi domeniul achiziţiilor publice. Folosirea IMI va uşura munca autorităţilor contractante de verificare a informaţiior oferite de participanţii la licitaţie într-un context transfrontalier.
European Single Procurement Document – ESPD va înlocui sistemele actuale existente, cu diferenţe semnificative între statele membre. Credeţi ca aceast document unic va contribui la o creştere substanţială a licitaţiilor transfrontaliere?
Da. Ne aşteptăm într-adevar la o creştere a participării la licitaţiile transfrontaliere. Dacă privim iniţiative similare menite să uşureze participarea IMM-urilor la achiziţii publice – de exemplu limitarea capacităţii financiare ce poate fi impusă – vedem că are un efect pozitiv. Ne aşteptăm şi ca aceasta să aducă beneficii semnificative administraţiilor publice care vor beneficia de o paletă largă de oferte şi vor putea obţine o valoare şi calitate mai bună pentru banii lor…..
Pentru a viziualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!