Publicat în revista nr. 154 – Iulie 2020
Andreea ZVÂC, Counsel Wolf Theiss Bucureşti
Contextul actual, inclusiv în materia achiziţiilor publice, este marcat de consecinţele situaţiei create de pandemia de COVID-19 şi de toate măsurile luate în acest context nefericit, care au impus o adaptare şi o evoluţie în cea mai mare parte a activităţii economice şi sociale. De asemenea, ideea că nu se va putea reveni niciodată la modul de gestionare a activităţilor de dinainte de pandemie şi că este necesară o regândire a principiilor de funcţionare generale este susţinută atât de întreg mediul de afaceri cât şi în interiorul sistemului public.
Începând cu martie 2020, au avut loc multiple evenimente care au transformat modul de desfăşurare a procedurilor de achiziţie publică în România, nu toate dintre acestea fiind neapărat legate de pandemie, dar care pot fi privite în acelaşi context.
Cel mai important eveniment a fost, bineînţeles, instituirea stării de urgenţă de către Preşedintele României prin Decretul 195/2020 şi acordarea posibilităţii unităţilor sanitare şi a direcţiilor de sănătate de a achiziţiona direct materialele şi medicamentele necesare în perioada pandemiei. Legalitatea unei astfel de măsuri a dat naştere la multiple dezbateri din perspectiva dreptului european al achiziţiilor publice. Mai recent, aflăm şi că în legătură cu achiziţiile efectuate pe această bază sunt deja înregistrate peste 30 de dosare penale în care ancheta este în desfăşurare….
Pentru a vizualiza editorialul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!