Publicat în revista nr. 164 – Martie 2022
Reporter: Ce v-a atras la domeniul achiziţiilor publice?
Ioana VIORICĂ: Prin natura sa şi prin efectele pe care le are asupra societăţii, domeniul achiziţiilor publice poate să fie fascinant din multe puncte de vedere. Există, bineînţeles, o multitudine de factori care m-au determinat să aleg această ramură de drept, însă aş vrea să menţionez doar trei coordonate pe care le consider decisive în alegerea mea, din perspectiva profesiei de avocat.
În primul rând, m-a atras dinamica achiziţiilor publice, care reprezintă o continuă provocare pentru cei implicaţi. Spun acest lucru deoarece este un domeniu în continuă schimbare, atât din perspectiva legislaţiei aplicabile, dar şi prin prisma faptului că trebuie să răspundă la cerinţele societăţii, care la rândul lor sunt într-o continuă dezvoltare, pentru a se adapta vremurilor. Astfel, respectarea termenelor scurte prevăzute de lege, pe de-o parte, iar pe de altă pate, menţinerea unei calităţi superioare a muncii celor implicaţi, trebuie îmbinate pentru a asigura îndeplinirea scopului achiziţiilor publice şi a face posibilă dezvoltarea economică, dezvoltarea infrastructurii, îmbunăţăţirea şi modernizarea serviciilor publice, creşterea locurilor de muncă, cu menţinerea, în acelaşi timp, a unui mediu transparent şi competitiv.
Un al doilea aspect care mi-a plăcut este celeritatea procesului de achiziţii publice, întrucât celeritatea înseamnă eficacitate.
Se spune că lucrul cel mai important este călătoria, nu destinaţia. Însă, în domeniul dreptului, indiferent că vorbim despre activitatea de consultanţă sau de reprezentare în faţa instanţelor de judecată, „destinaţia” reprezintă un element esenţial, atât pentru avocat, cât şi pentru client, de unde provine şi dorinţa ca rezultatul să fie cunoscut cât mai curând cu putinţă. Domeniul achiziţiilor publice satisface această cerinţă, având în vedere reglementarea unor termene mult mai stricte decât cele din dreptul comun, aşa cum aminteam şi anterior.
Un al treilea aspect care m-a convins în domeniul achiziţiilor publice este complexitatea acestuia. Mă refer aici, în special, la modul în care partea juridică se întrepătrunde cu partea tehnică.
Pentru mine este foarte important ca din fiecare proiect în care sunt implicată să plec cu o serie de cunoştinţe noi, în domenii diverse, altele decât dreptul. În acest mod ne dezvoltăm nu doar ca indivizi, dar mai ales ca profesionişti, având acces la perspective mult mai ample asupra ariilor de practică în care activează clienţii. În acest mod putem înţelege mai uşor cerinţele clienţilor şi din alte perspective, nu doar din prisma problemei juridice. Accesul la astfel de informaţii şi colaborarea cu specialişti din domenii atât de vaste trebuie privite, după părerea mea, drept un privilegiu.
Domeniul achiziţiilor publice creează cadrul perfect pentru armonizarea părţii legale cu cea tehnice. Nicio altă ramură de drept nu oferă o diversitate de cunoştinţe tehnice, precum cea a achiziţiilor publice. Pot enumera aici domenii precum construcţiile civile, construcţii pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, serviciile medicale, mijloacele de transport sau serviciile IT. Desigur, lista este mult mai lungă, dat fiind faptul că procedurile de achiziţii publice pot privi orice serviciu sau lucrare necesară a satisface interesul populaţiei.
Pe de altă parte, complexitatea domeniului este dată şi de faptul că rar se întâmplă ca două proceduri de achiziţie publică să fie identice, chiar dacă vizează servicii, bunuri sau lucrări din aceeaşi categorie…
Pentru a vizualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!