Publicat în revista nr. 111 – Decembrie 2017
Reporter: Cum apreciaţi ca volum şi valoare, speţele din domeniul achiziţiilor publice şi ce pondere ocupă în activitatea firmei de avocatură, pe care o reprezentaţi? Clienţii pe care îi reprezentaţi sunt majoritari din partea societăţilor în calitate de ofertanţi sau din partea autorităţilor contractante? Prezentaţi pe scurt o speţă din activitatea dvs. care ar putea fi de interes pentru cititorii noştri.
Marta Popa: Practica de achiziţii publice reprezintă între 15 şi 20% din proiectele firmei noastre în ce priveşte contribuţia la cifra de afaceri a societăţii. Valoarea cumulată a acestora depăşeşte numai în acest an 200 milioane EURO, fiind vorba de contracte în domenii-cheie cum ar fi infrastructura de transport, zona de healthcare şi servicii. Clienţii vin în majoritate covârşitoare din zona sectorului privat, noi reprezentându-i în calitate de ofertanţi (sau potenţiali ofertanţi) dar şi în calitate de câştigători ai procedurilor de achiziţie publică, în faza de negociere şi semnare a contractului precum şi de derulare a acestora.
Una din cele mai interesante speţe a reprezentat o premieră juridică la acea vreme (2012) în ceea ce priveşte posibilitatea negocierii contractului de achiziţie publică între cele două părţi. Astfel, CNSC a obligat, cu caracter de premieră, o autoritate contractantă (consiliu judeţean) să se aşeze la masa negocierilor şi să ia în discuţie obiecţiunile ofertantului…
Pentru a viziualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!