Aşa cum deja se cunoaşte de către practicienii în domeniu, unul dintre marile merite ale noii directive europene în materie de achiziţii publice (Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26.02.2014) este acela că a instituit o serie de proceduri şi instituţii noi, menite a uşura, a facilita şi a simplifica accesul operatorilor economici, în special al întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), în procedurile de achiziţie publică. Deşi accentul este pus pe sprijinirea operatorilor economici, noua directivă conţine însă şi o serie de dispoziţii şi proceduri menite a ajuta autorităţile contractante în pregătirea procedurilor de achiziţii publice.
Dintre noile proceduri instituite prin Directiva nr. 2014/24/UE, ne-au atras atenţia, în mod deosebit, prin caracterul progresist evident de care dau dovadă, aşa-numitele „consultări preliminare ale pieţei”. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 40 teza întâi din Directiva nr. 2014/24/UE, „înainte de a lansa o procedură de achiziţie, autorităţile contractante pot desfăşura consultări ale pieţei în vederea pregătirii achiziţiei şi pentru a informa operatorii economici cu privire la proiectele şi cerinţele lor în materie de achiziţii”.
Noutatea acestei reglementări constă în aceea că, pentru prima dată, se recunoaşte unei autorităţi contractante posibilitatea legală ca, în vederea pregătirii unei proceduri de achiziţie publică, să iniţieze consultări cu cei implicaţi în fenomenul achiziţiilor publice (alte autorităţi, experţi sau operatori economici), activi pe piaţa produselor/serviciilor/lucrărilor care sunt de interes pentru autoritatea contractantă. O astfel de procedură nu este reglementată nici prin vechea directivă europeană 2004/18/CE şi nici prin O.U.G.nr. 34/2006 şi/sau H.G. nr. 925/2006, fiind în acest moment situată într-o oarecare „zona gri”, neacoperită de reglementări şi unde linia de demarcaţie dintre legalitate şi infracţiune este una extrem de subţire.
Utilitatea unor astfel de consultări prealabile este cât se poate de evidentă, pentru ambele părţi implicate, mai ales în cazul proiectelor de mare complexitate tehnică şi financiară.
Pentru a viziualiza articolul în integralitatea sa, vă rugăm să vă ABONAȚI!