Publicat în revista nr. 125 – Februarie 2018
Reporter: În luna iunie 2018, se împlinesc doi ani de la preluarea mandatului la RNP-Romsilva. Aţi reuşit să vă atingeţi obiectivele propuse până în acest moment din punct de vedere al indicatorilor de performanţă tehnică şi de management? Ce vă propuneţi pentru anul acesta din punct de vedere investiţional?
Dragoş Ciprian PAHONŢU: Romsilva este o instituţie extrem de complexă şi nu mă refer doar la dimensiuni, structură, obiect de activitate, număr de angajaţi sau cifră de afaceri, ci ca rol şi misiune. Administrăm aproape jumătate din pădurile ţării, 3,14 milioane de hectare aflate în proprietatea publică a statului şi asta implică o mare responsabilitate, pentru că pădurile trebuie administrate durabil, având un rol crucial în protejarea mediului, dar şi în asigurarea unei resurse regenerabile pentru diferite ramuri din industrie în care lucrează zeci de mii de angajaţi sau resurse energetice pentru milioane de gospodării.
Aşadar, obiectivele din planul de management, care se întinde pe patru ani, sunt complexe, de la indicatori economici şi financiari sau de eficientizare a activităţii, ca pentru orice companie, la cei ce ţin de regenerarea pădurilor, investiţii în drumuri forestiere, pepiniere silvice sau corectare de torenţi. Activitatea managementului regiei este analizată trimestrial de Consiliul de Administraţie, pe baza indicatorilor ce trebuie atinşi.
Împreună cu echipa de conducere şi colegii din regie, peste 16.000 de colegi în întreaga ţară, am reuşit să îndeplinim toţi indicatorii şi chiar să-i depăşim, în special pe cei ce ţin de cifră de afaceri şi profit, datorită eficientizării activităţilor regiei.
O mare parte din veniturile realizate prin valorificarea lemnului sau din alte activităţi economice, precum păstrăvării, fazanerii, vânătoare, turism sau fructe de pădure, sunt reinvestiţi, pentru a asigura o dezvoltare durabilă a pădurilor administrate.
ÃŽn acest an, avem prevăzute investiÅ£ii de 165 de milioane de lei, din fonduri proprii ÅŸi din fondul de accesibilizare, ÅŸi peste 51 de milioane de lei de la bugetul de stat, plus alte fonduri din credite externe sau fondul de ameliorare. Vor fi executate lucrări pentru construirea a 340 de kilometri de noi drumuri forestiere ÅŸi pentru modernizaarea altor 1.800 de kilometri, vor fi realizate perdele forestiere pentru protecÅ£ia căilor de comunicaÅ£ie, vor fi achiziÅ£ionate utilaje noi ÅŸi performante, precum ÅŸi lucrări de corectare a torenÅ£ilor sau obiective de reconstrucÅ£ie ecologică…
Pentru a viziualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!