Ordinul ANRE nr. 78/2014 pentru aprobarea Regulamentului privind modalităţile de încheiere a contractelor bilaterale de energie electrică prin licitaţie extinsă şi negociere continuă şi prin contracte de procesare, care stabileşte un cadru organizat pentru tranzacţionarea în regim concurenţial, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu, a energiei electrice, inclusiv prin încheierea contractelor de procesare a combustibilului, şi anume:
a) modul de stabilire a ofertelor de vânzare sau cumpărare a energiei electrice de către participanţi;
b) modul de stabilire a ofertelor de procesare a combustibilului;
c) modul de organizare a licitaţiilor/sesiunilor de tranzacţionare;
d) modul de stabilire a tranzacţiilor şi de contractare a energiei tranzacţionate, respectiv de stabilire a prevederilor contractelor de procesare a combustibilului;
e) modul de gestionare şi publicare a informaţiilor privind participanţii, ofertele şi tranzacţiile efectuate.
Prin implementarea modalităţilor de încheiere a contractelor bilaterale de energie electrică prin licitaţie extinsă şi negociere continuă şi prin contracte de procesare, se urmăreşte asigurarea unui cadru eficient şi transparent de tranzacţionare pe piaţa concurenţială de energie electrică şi nediscriminarea participanţilor la piaţă.
Regulamentul se aplică titularilor de licenţă de producere / furnizare / transport / distribuţie din sectorul energiei electrice, precum si Operatorului Pieţei centralizate a contractelor bilaterale de energie electrică – OPCCB.
Înregistrarea participanţilor la piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică se face la solicitarea acestora, adresată OPCCB, conform procedurilor operaţionale specifice şi prin semnarea Convenţiei de participare la modalitatea respectivă de tranzacţionare aferentă PCCB (piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică). În acest sens, participanţii la PCCB au obligaţia să plătească OPCCB contravaloarea tarifelor aferente participării la modalitatea de tranzacţionare respectivă, conform reglementărilor în vigoare şi prevederilor Convenţiei de participare la modalitatea respectivă de tranzacţionare aferentă PCCB. Tranzacţionarea se realizează pe baza unor contracte publicate anterior de OPCCB, care pot fi propuse de iniţiator cu respectarea unui contract cadru sau standardizate, corespunzător prevederilor aferente fiecărei modalităţi de tranzacţionare. Contractele cadru şi cele standardizate sunt elaborate de către OPCCB, în urma analizării într-un grup de lucru constituit cu participanţii la piaţă şi a luării în considerare a observaţiilor primite în urma consultării publice.
Identitatea participanţilor la sesiunile de tranzacţionare este publicată pe site-ul OPCCB pentru fiecare modalitate de tranzacţionare conform prezentului Regulament.
În cazul retragerii ofertei sau în cazul refuzului încheierii contractului/prezentării unui contract neconform, iar pentru PCCB-NC (modalitate de tranzacţionare pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică conform căreia contractele sunt atribuite prin negociere continuă), în cazul refuzului de semnare a contractului/prezentării unui contract neconform, participantul/participanţii în cauză plătesc OPCCB o sumă penalizatoare.
Orice participant la PCCB se poate retrage din proprie iniţiativă de la piaţă în baza unei înştiinţări adresate OPCCB. Acesta, poate suspenda sau revoca, în caz de neconformare cu caracter repetat sau definitiv, înregistrarea unui participant la PCCB, cu publicarea şi motivarea acestei acţiuni, în oricare din următoarele cazuri:
a) nu mai îndeplineşte condiţiile necesare pentru înregistrarea ca participant, definite în procedurile specifice;
b) nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin conform prezentului Regulament;
c) nu respectă Convenţia de participare la modalitatea respectivă de tranzacţionare aferentă PCCB.
În cazul tranzacţionării energiei electrice prin modalitatea denumită PCCB-LE (modalitate de tranzacţionare pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică conform căreia contractele sunt atribuite prin licitaţie extinsă, cu posibilitatea existenţei mai multor ofertanţi de ambele părţi), realizată prin licitaţie extinsă, se parcurg etapele de acceptarea contractului-cadru şi apoi fiecare ofertant iniţiator îşi defineşte oferta proprie fermă de vânzare sau cumpărare de energie electrică, prin caracteristici ferme, care se referă la:
a) durata livrării, respectiv data de începere şi data de finalizare a livrării; durata livrării trebuie să fie de minim o lună;
b) cantitatea totală, precum şi cantitatea orară de energie electrică / profilul zilnic de livrare.
c) preţul minim solicitat în cazul unei oferte de vânzare;
d) opţiunea între tranzacţionarea integrală cu un singur participant şi cea parţială şi/sau cu mai mulţi participanţi a cantităţii ofertate;
e) prevederile specifice ale contractului propus, prevăzute de participantul iniţiator;
Încheierea tranzacţiilor se realizează conform următoarelor reguli:
a) ofertele se ordonează în sensul crescător al preţului, pentru cele de vânzare, respectiv în sensul descrescător al preţului, pentru cele de cumpărare;
b) în cazul ofertelor cu obiect identic (vânzare, respectiv cumpărare) care au acelaşi preţ, acestea se ordonează în ordine cronologică, în funcţie de data şi ora la care au fost depuse/modificate;
c) succesiv, oferta de vânzare iniţiatoare/coiniţiatoare cu preţul cel mai mic sau, în cazul ofertelor cu opţiunea de tranzacţionare parţială, o parte din cantitatea aferentă acesteia (după caz), se corelează cu oferta de cumpărare de răspuns cu preţul cel mai mare şi care este mai mare sau egal cu cel al ofertei iniţiatoare/coiniţiatoare de vânzare; sau
d) succesiv, oferta iniţiatoare/coiniţiatoare de cumpărare cu preţul cel mai mare sau, în cazul ofertelor cu opţiunea de tranzacţionare parţială, o parte din cantitatea aferentă acesteia (după caz), se corelează cu oferta de vânzare de răspuns cu preţul cel mai mic şi care este mai mic sau egal cu cel al ofertei iniţiatoare/coiniţiatoare de cumpărare.
Preţul de închidere se determină după următoarele reguli:
a) curbele ofertei de vânzare şi a celei de cumpărare sunt rezultate din unirea prin linii verticale a reprezentării ofertelor ordonate funcţie de preţ şi prin terminarea fiecărei curbe printr-o linie verticală;
b) dacă există un singur punct de intersecţie sau dacă toate punctele de intersecţie au acelaşi preţ, acel preţ este preţul de închidere a licitaţiei;
c) dacă există mai multe puncte de intersecţie, iar acestea au preţuri diferite, preţul de închidere este media aritmetică a preţului minim şi a celui maxim corespunzătoare punctelor de intersecţie.
OPCCB verifică încheierea fiecărui contract rezultat din tranzacţionare/conformitatea contractului semnat cu cel propus, iar în cazul nerespectării acestei condiţii, OPCCB solicită plata sumei penalizatoare de la fiecare participant în culpă, anunţă public identitatea acestuia şi nevaliditatea contractului, ca şi contract care excede prevederilor legale, suspendă participanţii în cauză de la tranzacţionare până la plata penalizării şi informează ANRE.
În cadrul modalităţii de tranzacţionare PCCB-NC, realizată prin licitaţie publică cu negociere continuă, regulile sunt următoarele:
- OPCCB defineşte produse standard de vânzare şi cumpărare de energie electrică, cu caracteristici ferme.
- Contractul standard este stabilit de OPCCB în urma desfăşurării activităţilor specificate la art. 11, devenind apoi obligatoriu pentru toţi participanţii.
- Contractul standard poate fi reziliat doar cu plata de către partea care solicită rezilierea, celeilalte părţi, a unei compensaţii egale cu valoarea absolută a diferenţei dintre valoarea restului energiei la preţul de contract şi valoarea restului energiei la preţul produsului/produselor echivalente disponibile pe PCCB-NC sau, dacă acestea nu au fost tranzacţionate în ultimele 12 luni, al celor disponibile pe PC-OTC, la data cea mai apropiată de momentul rezilierii din ultimele 12 luni.
- Contractul standard poate prevedea plata contravalorii pe o lună a contractului de către participantul care îl reziliază, partenerului său, în cazul în care pe niciuna din cele două pieţe, PCCB-NC şi PC-OTC, nu se găseşte combinaţia de produse echivalente tranzacţionate în ultimele 12 luni anterioare rezilierii.
- Participanţii iniţiază oferte de vânzare sau cumpărare pentru oricare dintre produsele definite conform alin. (1), specificând numărul de contracte şi preţul propus, prin introducerea ofertelor în sistemul de tranzacţionare al PCCB-NC; componenta TG a tarifului de transport, corespunzătoare introducerii de energie electrică în reţea, trebuie să fie inclusă în acest preţ.
- Pentru tranzacţionarea produselor standard, OPCCB organizează sesiuni zilnice de tranzacţionare, iar participanţii pot introduce atât oferte de răspuns, cât şi oferte coiniţiatoare.
- OPCCB organizează sesiunile de tranzacţionare în sistem online.
- Ofertarea şi tranzacţionarea se desfăşoară anonim; ecranele sistemului de tranzacţionare sunt accesibile în timp real publicului, într-o locaţie publică de pe site-ul OPCCB.
- Pe toată durata sesiunii de tranzacţionare, participanţii pot introduce, modifica, suspenda/activa şi/sau anula ofertele proprii de vânzare/cumpărare, precum şi să vizualizeze toate ofertele existente în piaţă.
- Toate ofertele pentru un produs sunt ordonate în funcţie de preţ, respectiv în ordine descrescătoare, dacă ofertele sunt de cumpărare şi în ordine crescătoare, dacă ofertele sunt de vânzare. În cazul introducerii mai multor oferte cu acelaşi preţ, ordonarea acestora se face în funcţie de marca de timp.
- Orice modificare adusă unei oferte presupune anularea automată a caracteristicilor ofertei care a fost modificată şi actualizarea automată a caracteristicilor pentru noua ofertă, care primeşte marca de timp corespunzătoare momentului modificării.
- Ofertele nou intrate/modificate care îndeplinesc condiţia de compatibilitate, şi anume preţul ofertei de cumpărare este mai mare sau egal cu preţul ofertei de vânzare, respectiv preţul ofertei de vânzare este mai mic sau egal cu preţul ofertei de cumpărare, sunt corelate prin proces automat, derulat în timp real; preţul de atribuire este cel al ofertei nou introduse în piaţă, de sens contrar celei existente aflate la cel mai bun preţ, compatibilă cu aceasta şi având cel mai bun preţ, iar numărul de produse standard tranzacţionate este cel mai mic dintre cele ale celor două oferte care se corelează.
- Procesul de corelare va asigura corelarea tuturor ofertelor compatibile;
- Ofertele care au condus la încheierea de tranzacţii determină obligaţia participanţilor la PCCB-NC notificaţi de a încheia contractul standard la preţul de atribuire şi pentru numărul de produse standard încheiate la acest preţ, conform notificării transmise lor de către OPCCB.
În cazul modalităţii de încheiere prin licitaţie publică, în condiţii de transparenţă şi nediscriminatorii, a contractelor de procesare a combustibilului, se aplică următoarele reguli:
- Încheierea contractelor de procesare a combustibilului face parte din măsurile de salvgardare prevăzute de art. 24 al Legii energiei electrice şi gazelor naturale nr. 123/2012. Acestea se încheie doar în situaţii de criză pe piaţa de energie electrică, după emiterea hotărârii Guvernului de punere în aplicare a măsurilor de siguranţă, conform legii, iar durata livrărilor nu poate depăşi durata situaţiei de criză avută în vedere în respectiva hotărâre. În cazul în care se impune suspendarea funcţionării pieţei concurenţiale în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (8) al Legii nr. 123/2012, aceste contracte sunt supuse regulilor aplicabile şi celorlalte contracte încheiate pe piaţa concurenţială de energie electrică.
- Executarea contractelor de procesare a combustibilului nu exonerează producătorii care le încheie de la obligaţiile stabilite prin reglementările comunitare şi/sau naţionale, de raportare a tranzacţiilor cu energie electrică, la preţul echivalent al fiecăreia dintre acestea rezultat în urma licitaţiei.
- Contractul cadru pentru procesare este stabilit conform prevederilor art. 11. Contractul cadru trebuie să cuprindă prevederi care să stipuleze condiţiile şi acordul iniţiatorului pentru participarea producătorului la piaţa de echilibrare prin ofertarea întregii puteri electrice disponibile (la creştere şi la scădere), conform prevederilor legale; acesta trebuie să conţină o prevedere în care să se precizeze cantitatea de combustibil necesară pentru procesare care rezultă din oferta de răspuns câştigătoare.
- Participanţii care pot introduce oferte iniţiatoare sunt doar titularii de licenţă de furnizare de energie electrică.
- După acceptarea ofertei iniţiatoare conform art. 14, OPCCB programează câte o sesiune publică de licitaţie pentru fiecare ofertă iniţiatoare (echivalentă cu o ofertă de cumpărare de energie electrică) acceptată şi desfăşoară/asigură desfăşurarea următoarelor activităţi preliminare, în condiţiile şi la termenele stabilite conform prevederilor unei proceduri publice, rezultată în urma unui proces de consultare publică desfăşurat de OPCCB.
- Ofertele ferme de răspuns trebuie să conţină următoarele caracteristici ferme: cantitatea orară medie de combustibil procesat şi tariful de procesare solicitat
- Dacă energia electrică rezultată din procesarea combustibilului este produsă în capacităţi de cogenerare, producătorii trebuie să ţină seama, la stabilirea parametrilor ofertei de răspuns pe care o introduc, de consumul de combustibil aferent ambelor produse – pentru determinarea cantităţii orare medii de combustibil, fh şi de veniturile prognozate rezultate din vânzarea energiei termice, precum şi de cele rezultate din bonusul pentru cogenerarea de înaltă eficienţă – pentru determinarea tarifului de procesare;
- Oferta de răspuns declarată câştigătoare determină obligaţia respectivului participant la PCCB de a încheia contractul în forma propusă de participantul iniţiator, pentru întreaga cantitate de energie electrică din oferta iniţiatoare, la tariful de procesare şi cu consumul total de combustibil rezultat din oferta de răspuns declarată câştigătoare.
Revista de Achiziţii Publice