Publicat în revista nr. 133 – Octombrie 2018
Prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu, are vârsta de 48 de ani, este de profesie economist şi specialist în administraţie. A urmat cursurile Academiei de Ştiinţe Economice, fiind masterand în Managementul Administraţiei Publice. De asemenea, a urmat cursul pentru Experţi contabili la Corpul Experţilor contabili din Braşov, programul de formare specializat pentru ocuparea unei funcţii corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici – la Ministerul Afacerilor Interne, Colegiul Naţional de Informaţii, la S.R.I., Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, iar de la Centrul de Pregătire şi Specializare în Domeniul Nuclear din Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” a obţinut Certificat nivel 2 în „Securitate radiologică în practici cu surse de radiaţii ionizante”. Timp de 10 ani a fost director la o firmă braşoveană, dar a intrat şi în politică, în anul 1995, deţinând rând pe rând mai multe funcţii în administraţia publică. A fost consilier judeţean, ulterior fiind numit vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, apoi consilier local pentru ca în 2008, să fie ales senator pe listele PDL. În anul 2013, conjunctura politică l-a orientat către PSD, devenind membru al partidului, timp în care a fost director la Uzina R din Feldioara, apoi funcţionar public la Primăria oraşului Râşnov, iar în anul 2017 a fost numit prefect, când şi-a dat demisia din PSD, aşa cum cere legea.
Reporter: Domnule prefect, vă rog să ne vorbiţi despre priorităţile dumneavoastră, ca reprezentant al Guvernului la nivelul judeţului Braşov.
Marian RASALIU: Ca reprezentant al Guvernului în plan local, priorităţile mele ca prefect sunt aceleaşi cu ale comunităţii din care fac parte, respectiv ale judeţului Braşov, astfel că eforturile mele de intermediere între autorităţile publice locale şi cele guvernamentale sunt la cote maxime. Putem porni de la garantarea aplicării şi respectării legii, a ordinii publice, precum şi a realizării politicii Guvernului la nivelul judeţului. Continuăm cu garantarea respectării legalităţii actelor emise sau adoptate de autorităţile administraţiei publice locale, dar vorbim şi de garantarea dreptului de proprietate şi menţinerea climatului de pace socială şi a unei comunicări permanente cu toate nivelurile instituţionale şi sociale, acordând o atenţie constantă prevenirii tensiunilor sociale. Îmbunătăţirea managementului situaţiilor de urgenţă, protejarea mediului înconjurător şi asigurarea monitorizării serviciilor publice deconcentrate sunt alte deziderate care trebuie avute în vedere. Nu trebuie să uităm nici de creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene la nivelul judeţului, cu ajutorul cărora putem îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor din judeţul Braşov. Aşadar, alături de întregul aparat admnistrativ zonal, susţin obiectivele majore de investiţii pentru judeţul Braşov, respectiv realizarea Aeroportului Internaţional Braşov Ghimbav, proiect în desfăşurare la ora actuală, şi Autostrada Braşov-Comarnic, de 52 de kilometri. Pe latura investiţională de învăţământ, prioritatea este construirea de creşe, grădiniţe şi şcoli în număr suficient cât să se poată face educaţie în siguranţă şi de calitate….
Pentru a vizualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!