Marius Gogescu, vicepreședintele ANRMAP “nu vom înlocui Ordonanţa nr. 34 cu o altă reglementare ci vor fi probabil patru legi”

Cu ocazia evenimentului din perioada 19 – 22 februarie 2015 de la Sinaia, ACADEMIA EXPERŢILOR ÎN ACHIZIŢII PUBLICE,organizat de Revista de Achiziții Publice în parteneriat cu EAG Training, ECAP și SCPA Ceparu și Irimia, vicepreședintele ANRMAP, Marius Gogescu a prezentat modul în care se va realiza transpunerea noilor directive europene:

“Vor fi mai multe legi , nu vom înlocui Ordonanţa nr. 34 cu o altă reglementare ci vor fi probabil patru legi. Trei legi fiecare dintre ele transpunând cele trei directive noi europene şi a patra care se va referi la contestaţii. Dorinţa Guvernului este de a fi proiecte de legi, deci vor intra în Parlamentul României. Vrem să le avem gata aceste drafturi şi să le transmitem în această sesiune parlamentară până la sfârşitul lunii iunie.” a precizat domnul vicepreședinte.

WP_20150221_002

 De asemenea domnul Gogescu a adus in discuție și numărul de acte normative și modul în care vor fi reglementate la nivelul UE:

“Din 27 de state membre, 11 stare care vor avea trei legi, 9 state care vor avea două legi şi 7 state membre care vor avea o singură lege de transpunere a celor trei directive. Marea majoritate a statelor cuplează clasicele cu sectorialele. Noi ne-am dorit în primul rând, pentru că vom avea trei legi de transpunere a celor trei directive să avem un nivel de reglementare mai mic la nivelul legislaţiei primare, urmând ca tot ce ţine de aplicarea acestei legislaţii să fie reglementată la nivelul doi sau trei adică hotărâri de guvern sau ordine, instrucţiuni.”

WP_20150220_007

În cadrul evenimentului, domnul vicepreședinte ANRMAP a pus accentul pe întărirea sistemului de monitorizare de a atribuire a contractelor de achiziţie publică şi a concesiunilor:

“Va fi un proces destul de complicat, directivele noi nu sunt spectaculos de diferite faţă de vechile directive, dar au o abordare mai liberală şi va trebui mai multă atenţie pentru autorităţile contractante, totodată se va întări şi sistemul de monitorizare de a atribuire a contractelor de achiziţie publică şi a concesiunilor.
Vom avea obligativitatea de a raporta Comisiei Europene, prima data după 3 ani de la transpunerea directivelor noi şi apoi în fiecare an nişte măsuri de monitorizare. Se creează nişte instrumente noi, mai uşoare de a derula procedurile de atribuire, dar pe de altă parte apare şi o zona de monitorizare mai activă.”

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.