Pe 17 septembrie 2015, la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucureşti, Revista de Achiziţii Pubice a organizat Conferinţa Naţională cu tema Metode de prevenire a corupţiei, antifrauda şi consolidarea integrităţii în sectorul public şi privat. În cadrul evenimentului ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica a adus in discuţie neregulile din zona achizițiilor publice şi ce impact au acestea asupra bugetului de stat
“POS Mediu și POS CCE au fost întrerupte datorită incapacității autorităților de management și a organismelor intermediare de a asigura sistemul de management și control în ceea ce privește sistemul de detectare a criteriilor respective care au favorizat anumiți operatori economici în câștigarea anumitor contracte. Este un subiect dureros pentru 2007-2013 și datorită faptului că procedurile de achiziții publice vor avea la sfârșitul acestui exercițiu financiar un impact covârșitor asupra bugetului de stat. Practic vom încheia în acest an exercițiul financiar, din estimările mele, cu aproximativ un miliard de euro, sume care rămân pe bugetul de stat urmare a corecțiilor pe care statul român și le-a asumat în fața Comisiei Europene”, a precizat ministrul fondurilor europene.
Marius Nica a precizat că din cauza neregulilor în derularea procedurilor de achiziții publice și a suspiciunilor legate de încredințarea anumitor contracte sunt sume semnificative blocate în investigații de către instituții ale statului.
“Este destul de greu de explicat Comisiei Europene cum ne pute
m recâştiga încrederea. Abordarea diferă de la program la program. Un exemplu fiind la Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) am convins Comisia să ne ridice întreruperea de plăţi şi să nu ne suspende programul în special prin crearea unui instrument de combatere a fraudei pe care l-am creat intern în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. În celelalte prgrame POS Mediu și POS CCE, semnele de întrebare sunt legate de faptul că dintr-ul total de 64 de contracte mai mult de 46 au fost fost identificate ca având criterii restrictive în derularea procedurilor de achiziţie publice şi s-au aplicat corecţii.
Unul din cele mai importante subiecte în faţa Comisiei Europene a fost cum putem asigura prevenţia şi ce bareriere şi proceduri punem în practică astfel încât să prevenim, iar sumele respective să nu mai ajunge neapărat pe buget. Sens în care unul dintre angajamentelor noastre a fost ca pentru fiecare program operaţional în maxim două luni să inventariem rapoartele de audit naţionale şi cele ale Comisie astfel încât toţi acei factori în urma cărora s-au aplicat corecţii în derularea procedurilor de achiziţii publice să fie invetariaţi, să fie constituiţi într-o procedură de lucru, într-un ghid al beneficiarului, iar în momentul finanţării contractului beneficiarul să aibă acest document suport. Acestă acţiune este complentară Strategiei Naţionale în domeniul Achiziţiilor Publice, practic beneficiarul devine responsabil pentru documentaţia de atribuire în sensul în care la ora actuală s-a obeservat şi noi şi Comisia o relaxare din parte beneficiarilor publici.” a spus Marius Nica.
În cele din urmă ministrul Marius Nica a vorbit şi de perioada de 2014 – 2020 şi ce programe urmează a fi derulate, dar şi care dintre ele vor fi atent monitorizate de către Comisia Europeană.
„Suntem la începutul perioadei 2014 – 2020, practic s-au depus proiecte în special pe Programul Operaţional Competitivitate, pe axa de cercetare în valoare de 1,7 miliarde de euro. Lansăm şi cea de-a doua componentă a Programului Operaţional Competitivitate şi anume latura de IT atât public cât şi privat, începând cu luna octombrie, o axă care a fost greu încercată în trecut şi unde Comisia va monitoriza foarte atent derularea procedurilor de achiziţie publică. Am aprobat în iunie Programul de Infrastructura Mare, pe 15 septembrie s-au publicat toate ghidurile aferente măsurilor de finanţare. Este un alt domeniu monitorizat atent de către Comisia Europeană, practic în Strategia privind achiziţiile publice două domenii au fost identificate în dialogul cu Comisia ca fiind sensibile: IT-ul şi partea de construcţii.” a precizat Nica.