Publicat în numărul 104 al Revistei de Achizitii Publice.
Noile reglementări în domeniul achiziţiilor publice vor fi operaţionale în totalitate într-un termen de cel mult 90 de zile de la data intrării în vigoare a celor patru legi care transpun în legislaţia naţională reglementările europene în domeniu.Nu există riscuri pentru aceste licitaţii, pentru că şi în momentul în care OUG nr. 34/2016, a intrat în vigoare, s-a aplicat până la intrarea în vigoare a normelor de aplicare şi s-au realizat şi achiziţii fără probleme. Pentru fondurile bugetare, regulile sunt cele care sunt în vigoare la momentul respectiv şi vor fi aplicate ca atare.
Cele două comisii ale Parlamentului, aveau termen fixat până pe 18 februarie 2016 să adopte rapoartele (de admitere) pentru proiectele de legi transmise de guvern pentru transpunerea directivelor europene a achiziţiilor în legislaţia naţională.
Directivele din anul 2014 prevăd printre altele renunţarea la “dictatura” preţului cel mai scăzut în achiziţiile publice, punând accentul pe raportul calitate/preţ.
Miercuri, 13 aprilie, a fost finalizat raportul pentru tot pachetul de legi. Miercurea viitoare, pe 20 aprilie, ar fi trebuit să se dea votul final în plenul Camerei Deputaţilor.
Fostul Ministru al Fondurilor Europene Aura Răducu, a declarat că din data de 18 aprilie 2016, când ar fi trebuit să intre în vigoare noua legislaţie europeană privind achiziţiile publice, iar la acea dată, România nu avea funcţionale noile legi de transpunere a Directivelor europene în domeniu, confruntându-se cu două probleme majore:
Pentru a viziualiza articolul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!